Kaas uit het hart
Sinds 2015 leveren we onze melk aan Zuivelcoöperatie DeltaMilk. Drie keer per week wordt de melk opgehaald en naar Zuivelfabriek de Graafstroom in Bleskensgraaf gebracht. Hier wordt de melk van ongeveer 190 boerderijen uit het Groene Hart verwerkt tot Goudse kazen. In de moderne kaasfabriek gaat geen kilo restproduct verloren. Alle kaas wordt verwerkt, maar ook alle reststromen worden volledig benut. De wei die vrijkomt vormt een belangrijk ingrediënt voor babyvoeding en de room vormt de basis voor producten zoals slagroom.
De kaas wordt met veel zorg, passie en liefde bereid en dat proef je! Hier wordt kaas gemaakt zoals kaas bedoeld is: met karakter, romig en vol van smaak, oftewel de lekkerste kaas van Nederland. De Goudse kaas van Zuivelfabriek de Graafstroom is al zes keer op rij verkozen tot de beste Nederlandse kaas tijdens internationale Global Cheese Awards. De laatste keer, in 2023, wonnen ze zelfs de Champion Award. Dit houdt in dat de Graafstroom over alle categorieën heen als beste werden beoordeeld, uit zo’n 1000 ingezonden kazen.
Beter voor koe, natuur en boer
Albert Heijn, zuivelverwerker Aware en kaasfabriek De Graafstroom hebben samen het 'Beter voor koe, natuur en boer' programma opgezet. Het programma stelt extra eisen om steeds duurzamere zuivel te produceren. Er is daarbij veel aandacht voor het dierenwelzijn en de biodiversiteit. Wij voldoen aan allerlei bovenwettelijke voorwaarden om aan dit programma mee te mogen doen, bijvoorbeeld:
Beter voor de koe
- Het aantal koeien is in balans met het aantal hectares grasland. Koeien krijgen hoofdzakelijk gras te eten. Al het voer wat onze koeien krijgen wordt binnen de EU geproduceerd.
- Het comfort van de koeien is belangrijk. Zo is er voor elke koe een eigen ligbed, hangen er borstels in de stal en is er ook extra aandacht voor de gezondheid en welzijn van kalfjes.
- De koeien krijgen meer licht, lucht, gras en ruimte. Niet alleen de koeien, maar ook ons jongvee gaat naar buiten.
Beter voor de natuur
- Door het grasland niet meer te ploegen wordt meer CO2 vastgelegd in de bodem. Ook ontstaat er een kruidenrijk grasland met meer biodiversiteit. Zo wordt de bodem gezonder en veerkrachtiger.
- Het voer voor de koeien komt van dichtbij. Ruim 80% hiervan bestaat uit eigen geteeld gras.
- Door insectenhotels te plaatsen, helpen we mee aan natuurlijke bestuiving. Ook zijn insecten belangrijk voedsel voor weidevogels. Weidevogelkuikens worden beschermd door het kruidenrijke grasland.
Beter voor de boer
- Omdat wij ons inzetten voor het produceren van deze duurzame melk krijgen we een extra vergoeding. Dit dekt de hogere kosten en we kunnen hierdoor investeren in het verder verduurzamen van ons bedrijf. De komende jaren wordt het programma steeds een stapje verder uitgebreid. We werken toe naar een meer energie neutrale bedrijfsvoering.
- Bekijk de volgende video voor meer informatie over het 'Beter voor koe, natuur & boer' programma of neem een kijkje op de website van Albert Heijn voor meer informatie.